Vitkovics Alkotóház és Művésztelep

Rendezte: Egri Kulturális és Művészeti Központ
Kiál­lí­tás címe: Emlékezés egy mesterre
valamint “Csíziós Nagy Festés” kiállításbontó Festészet Napi akció

Kiál­lító művesz: Bényi Árpád
Meg­nyitja: Szél Viola

Közreműködők:
Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti tanszék tanárai, tanítványai, az EKMK képző-, és iparművészeti műhelyei

Kiál­lí­tás rövid leírása:

Mottó:
„A művészet indirekt eszközökkel, spontán erők szervezésével olyan létezését indítja meg a teremtő szellemnek, amiben egyszerre van jelen az érzéki kapcsolat a világgal, a spontán és szervezett megfigyelése a világnak, az elmélkedő meditálás, az erők koncentrálódása, a tevékeny gyakorlat és intenzív cselekvés emberformáló ereje. Ennek felismerését hiányolom az egész mai közéletben. Festők dolga ebben a még emberlakta világban, hogy csendes együttlétre hívja azokat, akik már elengedték egymás kezét, s hogy a rámába zárt arasznyi létezés embermeleget kínáljon, s hogy kihűlt kispadok helyett képek közé gyűjtse a zajtól és szórengetegtől megzavart indulatokat.”

Bényi Árpád festőművész


A kiállítás A Magyar Festészet Napja és a nagy rajzolás nemzetközi eseményeihez is kapcsolódik, ahogyan a Vitkovics házban immár 3. éve szervezzük programjainkat októberben.
A központi szerepet a kiállítás megnyitója kapja, de emellett workshopot, nyitott és zárt műhelymunkákat, belső és külső térben szervezett alkotónapot is szervezünk. ( A Vitkovics Ház helységeiben és udvarain, valamint Egerben az Eszterházy téren)
A műhelymunkák és a nagy rajzolás témája ebben az évben: ” Minden rajz egy történetet mesél el”. Erre Bényi Árpád művészete is válaszol.

Meg­nyitó idő­pontja: 2015. október 17 16.00
Kiál­li­tás meg­te­kint­hető: 2015. október 8.-november 7.

Nyitva tar­tás: Hétfőtől péntekig naponta 9-17 óráig, szombaton 13-16 óráig

EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelep
VitkovicsAM_logo

Eger, Széchenyi utca 55.